Borospoharak
Borospoharak - Kóstolja meg borát élvezetes élménnyel
A bort gyakran borospohárból fogyasztják és kóstolják. A jó borospohár egyik legfontosabb tulajdonsága, hogy a bor ízét megfelelően értékelni lehessen, ezért a borospoharak általában átlátszóak, kevés fazettával vagy díszítéssel. Mielőtt bort töltene a borospohárba, fontolja meg egy dekanter használatát a bor levegőztetéséhez. Az oxigénnek való kitettség fokozza a bor ízét, mivel lehetővé teszi, hogy lélegezzen. A dekantálás a tanninokat is lágyítja, így még jobban élvezhetjük az ízét..
Mi a különbség a fehérboros és a vörösboros poharak között?
A vörösboros poharakhoz képest a fehérboros poharak kisebb tálakkal és nyílásokkal rendelkeznek. Faluk kevésbé ívelt, és a száruk is hosszabb, hogy elkerüljék a fogyasztó kezének érintkezését. A fehérboros poharak két fő típusa a következő:
- Poharak magas savtartalmú borokhoz (kisebbek, olyan borokhoz, mint a száraz borok Rieslings, Sauvignon Blanc)
- Poharak testes borokhoz (olyan borokhoz, mint a Chardonnays)
A vörösboros poharak nagyobb felülettel rendelkeznek, ami segít látni és csodálni a bor színét és viszkozitását, ahogy a pohárban forog. A vörösbornak általában szüksége van arra, hogy kinyíljon és több oxigénnel érintkezzen, hogy ízét fokozza, mivel a vörösboros poharak táljai általában nagyobbak és kerekebbek. A vörösboros poharaknak három fő típusa létezik:
- Bordeaux-i poharak, poharak testes borokhoz
- Közepes testű poharak
- Burgundi poharak, poharak könnyű testű borokhoz
Hogyan választhatom ki az igényeimnek megfelelő borospoharat?
A borospohár kiválasztásakor tartsa szem előtt a következő tényezőket:
- Tekintsük a tál formáját
A bor levegőnek kitett területe attól függ, hogy milyen széles a borospohár tálkája. Ezenkívül ez befolyásolja, hogy a bor illatából mennyi szívódik be az orrunkba. A nagyobb, kerekebb formájú tálak, amelyeket általában vörösborokhoz használnak, több levegőt engednek a borral kapcsolatba kerülni, így jobban értékelheti az ízeket. Míg a legtöbb fehérbor íze és illata enyhébb, a kisebb pohár segít közelebb irányítani ezeket a lágyabb illatokat az orrához.
- Tekintsük a szárat
Minél rövidebb a szár, annál nagyobb a kockázata annak, hogy a borospoharat a tálnál fogva fogja meg, vagy hogy a tál érintkezik a kezével. Mivel a fehérborok általában alacsonyabb hőmérsékletet igényelnek, a fehérboros poharaknak általában hosszabb a szára, hogy a pohár tartása közben ne melegedjen fel a bor.
- Tekintsük a peremet
A bor könnyebben folyik a nyelvre, ha a perem finomabbra vágott és ajak nélküli. A bor savasságát és keménységét felerősíthetik a vastagabb és hengeresebb peremek.
Azoknak, akik osztályra és kiválóságra vágynak, a Kulina fantasztikus választás. Neves márkák termékei közül választhat, például Eva Solo különböző stílusokban, színekben és méretekben.
Ha pedig borkedvelő, győződjön meg róla, hogy minden olyan kiegészítővel rendelkezik, amelyre szüksége van a bor megfelelő felbontásához és tálalásához. Válasszon egy praktikus, mégis elegáns dugóhúzót a egy boros dekantálót vagy egy kiöntőt ésnézze meg bortartó állványaink választékát, hogy biztonságban tartsa borosüvegeit, és elkerülje a törést.