Borospoharak

összesen 4 termék
Vörösboros pohár SHIRAZ, SYRAH VINUM 690 ml, Riedel RD641630
Vörösboros pohár VINUM PINOT NOIR 725 ml, Riedel
20 700 Ft
RD641607
Vörösboros pohár VINUM PORT 250 ml, Riedel
20 700 Ft
RD641660

Borospoharak - Kóstolja meg borát élvezetes élménnyel

A bort gyakran borospohárból fogyasztják és kóstolják. A jó borospohár egyik legfontosabb tulajdonsága, hogy a bor ízét megfelelően értékelni lehessen, ezért a borospoharak általában átlátszóak, kevés fazettával vagy díszítéssel. Mielőtt bort töltene a borospohárba, fontolja meg egy dekanter használatát a bor levegőztetéséhez. Az oxigénnek való kitettség fokozza a bor ízét, mivel lehetővé teszi, hogy lélegezzen. A dekantálás a tanninokat is lágyítja, így még jobban élvezhetjük az ízét..

Mi a különbség a fehérboros és a vörösboros poharak között?

A vörösboros poharakhoz képest a fehérboros poharak kisebb tálakkal és nyílásokkal rendelkeznek. Faluk kevésbé ívelt, és a száruk is hosszabb, hogy elkerüljék a fogyasztó kezének érintkezését. A fehérboros poharak két fő típusa a következő:

  • Poharak magas savtartalmú borokhoz (kisebbek, olyan borokhoz, mint a száraz borok Rieslings, Sauvignon Blanc)
  • Poharak testes borokhoz (olyan borokhoz, mint a Chardonnays)

A vörösboros poharak nagyobb felülettel rendelkeznek, ami segít látni és csodálni a bor színét és viszkozitását, ahogy a pohárban forog. A vörösbornak általában szüksége van arra, hogy kinyíljon és több oxigénnel érintkezzen, hogy ízét fokozza, mivel a vörösboros poharak táljai általában nagyobbak és kerekebbek. A vörösboros poharaknak három fő típusa létezik:

  • Bordeaux-i poharak, poharak testes borokhoz
  • Közepes testű poharak
  • Burgundi poharak, poharak könnyű testű borokhoz

Hogyan választhatom ki az igényeimnek megfelelő borospoharat?

A borospohár kiválasztásakor tartsa szem előtt a következő tényezőket:

  • Tekintsük a tál formáját

A bor levegőnek kitett területe attól függ, hogy milyen széles a borospohár tálkája. Ezenkívül ez befolyásolja, hogy a bor illatából mennyi szívódik be az orrunkba. A nagyobb, kerekebb formájú tálak, amelyeket általában vörösborokhoz használnak, több levegőt engednek a borral kapcsolatba kerülni, így jobban értékelheti az ízeket. Míg a legtöbb fehérbor íze és illata enyhébb, a kisebb pohár segít közelebb irányítani ezeket a lágyabb illatokat az orrához.

  • Tekintsük a szárat

Minél rövidebb a szár, annál nagyobb a kockázata annak, hogy a borospoharat a tálnál fogva fogja meg, vagy hogy a tál érintkezik a kezével. Mivel a fehérborok általában alacsonyabb hőmérsékletet igényelnek, a fehérboros poharaknak általában hosszabb a szára, hogy a pohár tartása közben ne melegedjen fel a bor.

  • Tekintsük a peremet

A bor könnyebben folyik a nyelvre, ha a perem finomabbra vágott és ajak nélküli. A bor savasságát és keménységét felerősíthetik a vastagabb és hengeresebb peremek.

Azoknak, akik osztályra és kiválóságra vágynak, a Kulina fantasztikus választás. Neves márkák termékei közül választhat, például Eva Solo különböző stílusokban, színekben és méretekben.

Ha pedig borkedvelő, győződjön meg róla, hogy minden olyan kiegészítővel rendelkezik, amelyre szüksége van a bor megfelelő felbontásához és tálalásához. Válasszon egy praktikus, mégis elegáns dugóhúzót a egy boros dekantálót vagy egy kiöntőt ésnézze meg bortartó állványaink választékát, hogy biztonságban tartsa borosüvegeit, és elkerülje a törést.