Hogyan válasszunk séfkést: a teljes útmutató

Kuhařský nůž WMF
Miért érdemes beruházni egy szakácskésbe
Tanácsot adunk, hogyan tájékozódjon a szakácskések között, mire figyeljen a választáskor, mire figyeljen, és miért érdemes beruházni.
  • SzakácskésA az univerzális eszköz, amelyet leggyakrabban veszel fel a konyhában.
  • Ha minőségi darabot választ, és alacsony karbantartási igényű, akkor sok évig kitart.
  • Azonnal észre fogja venni a különbséget, mivel a szakácskéssel való szeletelés és vágás lényegesen könnyebb.
Főzőkések

 


Klasszikus szakács vagy japán?

Klasický kuchařský nůž
Klasszikus szakácskés

A klasszikus szakácskés, amelyet néha séfkésnek vagy egyszerűen nyugati szakácskésnek is neveznek, egy sokoldalú eszköz, szélesebb ívelt pengével. Általában rozsdamentes acélból vagy szénacélból készül, ezért összességében nehezebb és robusztusabb. Ezért könnyedén megbirkózik az olyan kemény ételek vágásával, mint a csontos hús, a sütőtök vagy a dinnye.

Klasszikus szakácskés

Japonský nůž
Japán kés

A japán kések, mint például a santoku vagy a gyuto, könnyebbek, és a pengéjük általában vékonyabb, kevés vagy semmilyen görbületű. Általában keményebb acélból készülnek, ami lehetővé teszi a rendkívüli élességet, ugyanakkor törékenyek. Ezért sokkal jobban alkalmasak finom halak vágására vagy gyógynövények aprítására.

Japán szakácskés

 


A legjobb szakácskések a vásárlói vélemények szerint

 
A tippünk
Olvassa el továbbá
->
noze japonske
Japán kések - teljes útmutató
Precizitás, élesség, kézművesség és tökéletes formatervezés - mindez a japán késekben egyesül. Segítünk eligazodni.
tvrdost nože
 
Milyen keménynek kell lennie egy szakácskésnek
A kés keménysége a legfontosabb mutatója annak, hogy meghatározzuk a tartósságát és az élesség megőrzésének képességét. Ezt a Rockwell-skálán (HRC) jelölik:
  • A minőségi szakácskések ideális keménységének 52-56 HRC között kell lennie. Ez a szint ideális egyensúlyt biztosít az élesség és a kopásállóság között, ami hosszú élettartamot és megbízható teljesítményt biztosít a mindennapi használat során.
  • Japán kések A damaszkuszi acél HRC értéke 60 fölött van.
  • A modern evőeszközök acéljának keménysége 64-68 HRC.
  • Ugyanakkor minél keményebb a kés, annál törékenyebb. A nagyon kemény kések ezért kiválóan alkalmasak finom munkákhoz (például halfilézéshez), de könnyen megsérülnek a csontok vágásakor.
Vigyázz a késekkelami egyáltalán nem jelzi a keménységet. A minőségi termékeket előállító vállalatok nem vonakodnak feltüntetni termékeik összes paraméterét.
Főzőkések


čepel kuchařského nože
Szakácskés pengéje

  • Damaszkuszi acél kétféle acél kombinálásával jön létre, az egyik nagyon magas, a másik nagyon alacsony széntartalmú. Ezáltal az ebből a fémből készült penge nemcsak nagyon erős, éles és tartós, hanem kivételes kialakítású is.
  • Szénacél nagyon éles és könnyen élesíthető. Azonban, mint minden nagyszerű anyag, a szénacél penge is igényel egy kis törődést, minden használat után alapos mosást és szárítást, mivel nem ellenálló a korrózióval szemben.
  • Rozsdamentes acél egy megfizethető megoldás, amely könnyen karbantartható és jól ellenáll a korróziónak, de fel kell készülnie a gyakoribb csiszolásra.
  • Kerámia megfizethető, könnyű és mindenekelőtt nagyon éles. Ugyanakkor azonban érdemes megemlíteni, hogy nem könnyű élesíteni és törékeny. Ezért ez az anyag inkább kisebb konyhakésekhez való, amelyeket nem hús vagy kemény zöldségek vágására használnak.


rukojeť kuchařského nože
Szakácskés nyele

  • Fa kellemes tapintású, nem csúszik, és klasszikus megjelenést kölcsönöz a késnek. Másrészt viszont igényesebb a karbantartása, mivel rendszeresen olajjal kell kezelni, hogy megakadályozza a kiszáradást és a repedezést. Ugyanakkor a fa nedvességet és zsírt is magába szívja, ami zavarhatja elegáns kialakítását.
  • Fém nagyon tartós, könnyen karbantartható, modern és professzionális megjelenésű. Másrészt viszont hajlamos a nehezebb, hideg tapintású és csúszós is lehet.
  • Műanyag rendkívül ellenálló a nedvességgel, a zsírral és más, a konyhában gyakran előforduló anyagokkal szemben. Emellett könnyen tisztítható, és nem igényel különösebb ápolást. A műanyag fogantyúk azonban gyakran nem tűnnek olyan esztétikusnak.
  • Összetett több anyag keveréke, gyakran csúszásgátló réteget is tartalmaz. A kompozit rétegek tartósak és könnyen karbantarthatók.
Delka cepele
Szakácskés: pengehossz

Rövid (15-18 cm): ideális kezdőknek vagy finomabb szakácsoknak, általában jobban illenek a nők kezébe. Kisebb szeletelési mennyiségekhez és pontosabb vágásokhoz is alkalmasak.

Közepes (20-23 cm): univerzális méret, amely a legtöbb főzési tevékenységhez alkalmas. Ha azt tervezi, hogy csak egy szakácskés lesz a konyhájában, nyúljon ehhez a hosszúsághoz.

Hosszú (25+ cm): tökéletes mindenkinek, aki gyakran készít nagy adag húst vagy zöldséget, magabiztos a konyhában, és a nagyméretű késeket igazi előnynek tartja.

Főzőkések

Kovácsolt vagy préselt kés?

 
Kovácsolt kés
A kovácsolt kés forró kovácsolással (kézzel vagy géppel) készül. Ez az eljárás jelentősen megerősíti a penge anyagát, ami nagyobb tartósságot és ezáltal hosszabb élettartamot eredményez. A kovácsolt penge emellett sokkal kevésbé hajlamos a repedésre, és hosszú ideig éles marad. A gyártás nehézségei miatt, különösen a kézzel kovácsolt kések esetében, magasabb árral kell számolni. Ez azonban egy kovácsolt kést nagyszerű ajándéktippé tesz egy különleges alkalomra.
Préselt kés
A préselt kést általában a gyártósoron alakítják ki acéllemezből való kivágással, majd élezéssel. Az előállításához használt anyag gyakran megegyezik a kovácsolt késekhez használt anyaggal, így biztosan nem igaz, hogy a préselt kések nem jó minőségűek. Mivel azonban nem mennek át a kovácsolási folyamaton, nem olyan kemények, ami miatt a penge hamarabb tompul. A préselt kések előnye az áruk.

Kedvenc szakácskések

 
tmp

Hogyan ápoljuk a szakácskéseket?

Használat után öblítse le a kést meleg vízzel és enyhe tisztítószerrel, majd azonnal szárítsa meg. Tárolja a <dklab-térben>.blokk, védőburkolat vagy mágneses sáv. Kerülje a kések fiókos rekeszben hagyását, mivel azok sokkal gyorsabban elhasználódnak. Rendszeresen élezze a kést aCélpontok vagy egy csiszolókővel, vagy éleztesse meg szakszerűen. További információ a szakácskések ápolásáról...

Fűrészek és csiszolók

A legjobb szakácskés márkák

Image

A csúcskategóriás evőeszközök Mekkája a németországi Solingen városa, amely nemzetközileg is oltalom alatt álló eredetmegjelölés, bejegyzett védjeggyel. Ezzel csak olyan evőeszközöket lehet megjelölni, amelyeket a solingeni iparterületen belül minden alapvető gyártási folyamat során feldolgoztak és befejeztek.

A vezető gyártók, akik több évszázada folytatják ezt az evőeszköz hagyományt, a következők: Zwilling, Wüsthof vagy Güde Solingen. További nagyra értékelt szakácskések: Victorinox, Kovácsolt, Dellinger vagy Lion Sabatier.

Válasszon egy kést
GYIK
A leggyakrabban feltett kérdés
Mi a különbség a szakácskés és a Santoku kés között?
Szakácskés szélesebb és ívelt pengével rendelkezik, sokoldalú és alkalmas a konyhában végzett különböző feladatok elvégzésére.SantokuA kés egyenesebb és szélesebb pengével rendelkezik, tompa hegyű, könnyebb és vékonyabb, ami pontos vágásokat tesz lehetővé. Alkalmas zöldségek, húsok és halak aprítására, szeletelésére és vágására.
Milyen gyakran kell élezni a szakácskésemet?
Frekvencia csiszolás a használat intenzitásától függ. Általában ajánlott a kést legalább kéthetente egyszer otthoni élezővel, évente egyszer pedig szakszerűen élezni.
Mi a legjobb módja a szakácskések tárolásának?
A késeket a helyen kell tárolni.blokkok, állványok, sínek vagy tokok. Ezek a módszerek védik a pengét, miközben biztosítják a biztonságot a konyhában.
Elmoshatom a szakácskéseimet a mosogatógépben?
A kések mosogatógépben történő mosása általában nem ajánlott. A vegyi anyagok és a magas hőmérséklet károsíthatja a pengét és a markolatot.
Honnan tudom, hogy a késem megfelelően van-e élezve?
Egy megfelelően élezett kés simán és könnyedén vágja a papírt vagy a paradicsomot anélkül, hogy eltorzítaná az alakot. A pengének egyenesnek kell lennie, és mentesnek kell lennie a bevágásoktól vagy egyenetlenségektől.
Mi az élezési szög és mi a legjobb szög a szakácskésekhez?
A csiszolási szög azt a szöget jelenti, amelyben a pengét élezik. A klasszikus szakácskések általában 20-22 fokos szöget zárnak be mindkét oldalon, míg a japán kések élesebb, 15-16 fokos szöget zárnak be. Az alacsonyabb szög élesebb pengét jelent, ugyanakkor kevésbé tartós lehet.
Hogyan válasszuk ki a megfelelő pengehosszúságot egy szakácskés esetében?
A penge hossza az Ön személyes preferenciáitól és a leggyakrabban elkészített ételek típusától függ. Az univerzális szakácskés hossza általában 20 cm.
Honnan tudom, hogy megfelelően kiegyensúlyozott késem van-e?
A megfelelően kiegyensúlyozott késnek van egy egyensúlyi pontja (az úgynevezett boleró) azon a ponton, ahol a penge a markolattal találkozik. Ennek teszteléséhez helyezze az ujját a kés ezen része alá, és győződjön meg róla, hogy a kés egyensúlyban marad.
Egy könnyebb vagy nehezebb kés jobb?
Egyszerűen fogalmazva, a könnyebb kések könnyebben kezelhetők, és nem terhelik a kezet, míg a nehezebb kések stabilabbak, és ezért kevesebb erőt igényelnek a szeletelés során.