Csészék és csészealjak - az ötórai tea elengedhetetlen kellékei
Mi a csésze és a csészealj eredete?
A csĂ©sze Ă©s a csĂ©szealj hosszĂș Ă©s lenyƱgözĆ törtĂ©nelemmel rendelkezik, Ă©s Ă©vszĂĄzadok Ăłta hasznĂĄljĂĄk a tea Ă©s a kĂĄvĂ© felszolgĂĄlĂĄsĂĄhoz. A csĂ©sze Ă©s a csĂ©szealj ĂĄllĂtĂłlag KĂnĂĄbĂłl szĂĄrmazik a 17. szĂĄzad körĂŒl, amikor a teĂĄzĂĄs nĂ©pszerƱvĂ© vĂĄlt a felsĆbb osztĂĄlyok körĂ©ben.
Napjainkban a csészéket és csészealjakat vilågszerte hasznåljåk a tea és a kåvé felszolgålåsåhoz otthon, valamint a kåvézókban és éttermekben.
A teĂĄscsĂ©szĂ©k Ă©s csĂ©szealjak kĂŒlseje az idĆk sorĂĄn vĂĄltozott, de alapvetĆ funkciĂłjuk ugyanaz maradt: egy kis csĂ©sze a forrĂł italok tĂĄrolĂĄsĂĄra Ă©s egy csĂ©szealj a kiömlött vagy lecsöpögött italok felfogĂĄsĂĄra.
A Kulina oldalon olyan neves mĂĄrkĂĄk csĂ©szĂ©it Ă©s csĂ©szealjait vĂĄsĂĄrolhatja meg, mint a Bitz, Seletti, Viva Ă©s Scandinavia, minden mĂ©retben, stĂlusban Ă©s kĂŒlönbözĆ anyagbĂłl.
Mi a kĂŒlönbsĂ©g a tea Ă©s a kĂĄvĂ© csĂ©szĂ©k között?
A teĂĄhoz Ă©s a kĂĄvĂ©hoz kĂ©szĂŒlt csĂ©szĂ©k között van nĂ©hĂĄny ĂĄltalĂĄnos kĂŒlönbsĂ©gtĂ©tel, ugyanakkor nincsenek szigorĂș szabĂĄlyok arra vonatkozĂłan, hogy melyik tĂpust Ă©rdemes hasznĂĄlni. Ezek a legfontosabb kĂŒlönbsĂ©gek:
- MĂ©ret Ă©s forma: A teĂĄscsĂ©szĂ©k ĂĄltalĂĄban kisebbek, finomabb Ă©s vĂ©konyabb formĂĄjĂșak, mĂg a kĂĄvĂ©scsĂ©szĂ©k nagyobbak, szĂ©lesebbek Ă©s hengeresebbek.
- FogantyĂș: A teĂĄscsĂ©szĂ©k ĂĄltalĂĄban rövid fogantyĂșval rendelkeznek, amelyet az ujjakkal kell megfogni, mĂg a kĂĄvĂ©scsĂ©szĂ©k nagyobb fogantyĂșval rendelkeznek, amelyet teljes kĂ©zzel lehet kezelni.
- Anyagok: A kĂĄvĂ©scsĂ©szĂ©k gyakran nehezebb anyagokbĂłl kĂ©szĂŒlnek, pĂ©ldĂĄul kĆedĂ©nybĆl vagy kerĂĄmiĂĄbĂłl, de a teĂĄscsĂ©szĂ©k nĂ©ha finomabb anyagokbĂłl kĂ©szĂŒlnek, pĂ©ldĂĄul porcelĂĄnbĂłl vagy csontporcelĂĄnbĂłl.
ĂltalĂĄnossĂĄgban elmondhatĂł, hogy a teĂĄhoz Ă©s a kĂĄvĂ©hoz hasznĂĄlt kedvenc csĂ©szĂ©jĂ©nek kivĂĄlasztĂĄsa az Ăn szemĂ©lyes preferenciĂĄitĂłl fĂŒgg.
Tea etikett - hogyan keverjĂŒk a cukrot a teĂĄscsĂ©szĂ©ben?
A tea etikett a tea felszolgålåsåval és fogyasztåsåval kapcsolatos szabålyok és eljåråsok gyƱjteményére utal, amelyeket történelmileg a tea felszolgålåsåval és fogyasztåsåval kapcsolatban alkalmaztak. A tea etikett egyik legfontosabb része, hogy a teåscsészében hogyan keverik a cukrot.
HagyomĂĄnyosan, miutĂĄn a teĂĄt a teĂĄskannĂĄbĂłl a teĂĄscsĂ©szĂ©be töltöttĂ©k, hozzĂĄadjĂĄk a megfelelĆ mennyisĂ©gƱ cukrot, a teĂĄt Ăłvatosan megkeverik egy teĂĄskanĂĄllal, majd megkĂłstoljĂĄk, hogy megĂĄllapĂtsĂĄk, hogy a tea kellĆen Ă©desĂtett-e. A teĂĄt a teĂĄskannĂĄbĂłl a teĂĄscsĂ©szĂ©be töltik, majd a teĂĄt megkĂłstoljĂĄk.
A teatej- Ă©s cukorfĂŒggĆsĂ©g leginkĂĄbb ĂzlĂ©s kĂ©rdĂ©se, Ăgy nincs helyes vagy helytelen mĂłdszer. Most, hogy a tea elkĂ©szĂŒlt, tĂĄlalhatja csĂ©szĂ©ben, bögrĂ©ben vagy teĂĄs/kĂĄvĂ©s pohĂĄrban.
Ha szeretne egy kicsit több ĂștmutatĂĄst a tea elkĂ©szĂtĂ©sĂ©hez Ă©s felszolgĂĄlĂĄsĂĄhoz szĂŒksĂ©ges alapvetĆ tĂĄrgyakrĂłl, olvassa el vĂĄsĂĄrlĂĄsi ĂștmutatĂłnkat, hogy többet megtudjon.