Ételszárítók
Élelmiszerszárító - a legjobb eszköz az élelmiszerek hosszú távú megőrzéséhez szükséges dehidratáláshoz
Mik azok az ételszárítók?
Az élelmiszerszárító , amelyet gyakran élelmiszer-dehidratálónak is neveznek, egy olyan konyhai eszköz, amelyet olyan élelmiszerek, mint a gyümölcsök, zöldségek, gombák, gyógynövények és húsok szárítására használnak. Az élelmiszerek tartósítása a szárítással történik, ami szintén növeli az élelmiszerek eltarthatóságát, és megakadályozza a baktériumok, penészgombák és élesztőgombák kialakulását.
Az ételszárítók gyakran egy sor egymásra helyezett polcból vagy tálcából állnak, a készülék alján vagy tetején elhelyezett fűtőelemmel és ventilátorral. A tálcákon lévő ételek egyenletes szárítása érdekében a fűtőelem hőt termel, amelyet a ventilátor keringtet.
Mindössze annyit kell tennie, hogy a tálcákon elhelyezi a felszeletelt vagy apróra vágott élelmiszereket, és beállítja a hőmérsékletet és az időtartamot. A szárítási idő a szárítandó élelmiszer típusától és vastagságától függ, ezért a legjobb eredmény elérése érdekében mindenképpen kövesse a gyártó utasításait.
A levegőn szárítás alternatívája a napon szárítás, de ez sokkal hosszabb ideig tart (akár több napig is, amíg teljesen megszárad), és az ételek szárításához napos, alacsony páratartalmú, legalább 30 °C-os hőmérsékletű helyre van szükség. Ha nem szeretne további készülékeket vásárolni, akkor megpróbálhatja a 60 °C-os sütőben is megszárítani az ételt.
A Kulina, talál néhány sokoldalú elektromos dehidratálót, amelyeket olyan neves cégek gyártanak, mint például a WMF.
A dehidratált élelmiszer ugyanolyan egészséges, mint a friss?
A dehidratált élelmiszerek tápláló és egészséges alternatívát jelenthetnek. Ez azonban nem olyan előnyös, mint a friss élelmiszer. Az ételek szárítása azonban csökkentheti az élelmiszer-pazarlást, és egészségesebb alternatívát kínál az olyan egészségtelen rágcsálnivalókkal szemben, mint a chips vagy a pattogatott kukorica. Azonban, nagyon fontos, hogy jó minőségű összetevőket használjon, és kerülje a hozzáadott cukrokat és tartósítószereket.
Milyen előnyökkel jár az elektromos élelmiszerszárítóhasználata?
- Az élelmiszerek dehidratálása megakadályozhatja a káros szennyeződések elszaporodását, így meghosszabbítja az eltarthatósági időt és az egész éves elérhetőséget
- Az élelmiszerek szárítása megváltoztatja a termékek ízét és állagát is, gyakran édesebb, koncentráltabb ízt adva az olyan szárított élelmiszereknek, mint a gyümölcsök
- Csökkenti az élelmiszerek súlyát és tömegét, így könnyebben tárolhatók
- könnyen készíthet néhány egészséges rágcsálnivalót a gyerekeknek (szárított alma fahéjjal stb.) és még karácsonyi dekorációkat is, például szárított narancsszeleteket