Először is meg kell említeni, hogy a neve ellenére a kerámia serpenyők valójában nem teljesen kerámiából készültek?. Ezek fémből készülnek (általában rozsdamentes acélból, alumínium maggal), és csak szilícium-dioxid alapú tapadásmentes kerámia felülettel rendelkeznek. Ez az egyik leggyakoribb vegyület, amely a természetben és a mindennapi életünkben is megtalálható, például a homok vagy a talaj alkotórésze, egyes gombák is tartalmazzák, és az üveg vagy a kerámia szerves alkotórésze is.
Általában a kerámia serpenyők valamivel nehezebbek és általában kevésbé tapadásmentesek, ha teljesen zsiradék nélkül szeretné elkészíteni az ételt. Ezek azonban nem tartalmaznak PFOA-t és PTFE-t. A hagyományos tapadásmentes felületekhez képest karcállóbbak is, és magasabb hőmérsékletet is elviselnek. Ennek ellenére használatuk során fontos betartani a következőketbizonyos szabályok betartása.
Hasonlítsuk össze
Kerámia serpenyők vs. más tapadásmentes serpenyők
- Először is döntse el, hogy mit fog leggyakrabban elkészíteni a kerámiaedényben, majd válasszon egy alak, mélység és méretamelyik a legjobban megfelel Önnek.
- Válasszon egy olyan serpenyőt, amelynek jó hővezető képesség, amely biztosítja az egyenletes hőeloszlást és megakadályozza a perzselődést. Ezek gyakran alumínium- vagy rézmaggal ellátott serpenyők.
- Ne felejtse el a -tellenőrizze a különböző típusú főzőlapokkal való kompatibilitást, különösen, ha indukciósan főz.
- Ellenőrizze, hogy a serpenyő ergonomikus és hőszigetelt-e fogantyú.
- A funkcionális funkciók elengedhetetlenek, de ne feledkezzünk meg a -ről sem.tervezés - A főzés egyszerűen könnyebb stílusos eszközökkel.
- Ne feledje, hogy egy kerámia serpenyő nem tart örökké, és egy idő után ki kell cserélni. Tehát válasszon egy ideális "teljesítmény-ár" arány.
- Keressen olyan kerámia serpenyőket, amelyeknagyszámú nagyszerű értékelés.
Minőségi kerámia serpenyők
Hogyan kell használni a kerámia serpenyőket
Mielőtt először használná a serpenyőt, mossa ki meleg vízzel és puha szivaccsal, enyhe tisztítószerrel, majd alaposan szárítsa meg. A gyártók azt javasolják, hogy a serpenyő felületét óvatosan kenje át egy kis olajjal.
Az ételek elkészítésekor csak puha anyagból, például fából, szilikonból vagy műanyagból készült eszközöket használjon, hogy elkerülje a kerámiafelület megkarcolását. Teljesen kerülje a fém evőeszközöket.
A kerámia serpenyőket a legjobb közepes hőmérsékleten használni, de a magas hőmérsékletet is elviselik. Kerülje a gyors hőmérsékletváltozásokat, például soha ne tegyen forró serpenyőt hideg vízbe.
Hogyan kell tisztítani a kerámia serpenyőket
Bár a kézi mosogatás lényegesen kíméletesebb, sok gyártó szerint a kerámiaedények mosogatógépben is moshatók. Ne feledje, hogy a serpenyőnek tökéletesen száraznak kell lennie, mielőtt tárolja. Teljesen kerülje a súroló hatású tisztítószereket és a kemény szivacsokat, amelyek erodálhatják a felületet.
A kerámiaedényeket úgy tárolja, hogy ne karcolja meg a felületüket. Tehát vagy tegye őket külön a konyhaszekrénybe, vagy akassza fel őket, ha pedig helyhiánnyal küzd a konyhában, akkor használjon állványokat, vagy bélelje ki a serpenyőket alátétekkel.
Ha a kerámiaserpenyője kezdi elveszíteni tapadásgátló tulajdonságait, átmenetileg főzhet rajta zsiradékkal, de érdemes új serpenyő után nézni.
Német serpenyőgyártóWMF kiváló minőségű tapadásmentes serpenyőkre specializálódott, amelyek különösen nagy tartósságukról ismertek.
Egy másik német márka, Fissler, olyan kerámiaedényeket kínál, amelyek ötvözik a hagyományos kézművességet az innovatív technológiákkal.