Fedeles edények: tippek a kiválasztáshoz


Tudta, hogy a fedeles edények energiát takarítanak meg, mivel akár 30%-kal gyorsítják a főzést? Ez a fedél alatt felgyülemlő hőnek köszönhető. De az is igaz, hogy a fedővel való főzés nem minden ételhez alkalmas. Ezért van néhány fontos információnk mind a fedeles serpenyőkről, mind a fedeles főzésről.


Termék összehasonlítás
Üveg edényfedél
sklenena poklice
  • Üvegfedelek Lehetővé teszi a teljes főzési folyamat nyomon követését anélkül, hogy fel kellene emelnie őket. Ezenkívül tartósak, sütőben való használatra alkalmasak és mosogatógépben moshatóak.
  • Az üveg természeténél fogva törékeny, ezért hajlamos a törésre. Az üvegfedelek általában nehezebbek.
Rozsdamentes acél edényfedél
nerezova poklice
  • Rozsdamentes acél fedelek rendkívül ellenállóak a karcolásokkal, a korrózióval és a magas hőmérsékletekkel szemben. Mosogatógépben moshatóak, sütőben süthetőek és általában könnyebbek, mint az üvegek.
  • Átlátszatlanok, így ha ellenőrizni szeretné az ételt, fel kell emelnie a fedelet, ami zavarhatja a főzési folyamatot.
Szilikon serpenyőfedél
silikonova poklice
  • A szilikon fedelek könnyűek és rugalmasak, így könnyen tárolhatók. A magas hőmérsékletnek is ellenállnak, és sütőben, sőt mikrohullámú sütőben is használhatók.
  • A rozsdamentes acélhoz hasonlóan a szilikon is átlátszatlan. A mosogatógépben való mosáskor a szilikonfedelek magukba szívhatják a mosogatásból származó szagokat.
panev s poklickou

Fedeles edények: típusok és felhasználások

litinove panve s poklici

Öntöttvas edények fedővel

Nagyszerűek a hosszú távú használathoz és az egyenletes hőelosztáshoz. Sütőben való sütésre is alkalmasak. De nehezek és különleges gondoskodást igényelnek.

Lásd

Nerezová pánev s poklicí

Rozsdamentes acél edények fedővel

Karcállóak és a főzési alkalmazások széles körére alkalmasak. Azonban több zsiradékot igényelhetnek, hogy az ételek ne barnuljanak meg.

Lásd

neprilnave panve s poklici

Tapadásmentes serpenyők fedővel

Ezért szinte zsír nélkül főzhetők és könnyen tisztíthatók. Azonban hajlamosak a karcolódásra, és a felületük magas hőmérsékleten megsérülhet.

Lásd

ocelova panev s poklici

Fedeles acél edények

Tartósak, sokoldalúak és felületük természetes módon tapadásmentes, ha megfelelően kezelik őket. Általában nehezek, könnyen túlmelegedhetnek és különleges gondoskodást igényelnek.

Lásd

Vareni v panvi s poklici
Mi fő a fedél alatt?
A fedeles mély serpenyő olyan sokoldalú konyhai eszköz, amely egyetlen konyhából sem hiányozhat. Széles körű felhasználási lehetőségeket kínál:


Párolás és lassú főzés

A fedél segít megtartani a hőt és a nedvességet a serpenyőben, így ideális húsok, zöldségek párolásához vagy mártások készítéséhez. Lehetővé teszi a lassú főzést is, ahol az ízek jobban összeérnek.


Gőzölés

A fedeles edények verhetetlenek a sikeres pároláshoz. Egyszerűen csak öntsön egy kis vizet a serpenyő aljára, helyezze bele a párolókosarat a hozzávalókkal, fedje le a fedővel, majd csak várja, hogy az étel megsüljön. Egy fedeles wok is alkalmas erre a célra.


Rizs előkészítése

A fedél kiváló segítség a rizs és rizsételek, például rizottó, piláf stb. elkészítésében. Ennek oka, hogy állandóan tartja mind a hőmérsékletet, mind a páratartalmat, ami elengedhetetlen a megfelelő állag eléréséhez.


Sütés a sütőben

A mély, fedeles edényeket akkor is értékelni fogja, ha olyan ételeket készít, amelyek a tűzhelyen kezdenek főni, és a sütőben fejeződnek be. Erre a célra ideálisak a fedeles öntöttvas serpenyők, de más anyagok is alkalmasak.


Hővisszatartás

Ne feledkezzünk meg a fedő nagyon alapvető funkciójáról sem, nevezetesen arról, hogy ha a főzés után letakarjuk az ételt, az sokkal lassabban hűl ki.
Serpenyőállványok


Minőségi edényfedelek

A tippünk
Olvassa el továbbá
->
jakou velikost panve
Hogyan válasszuk ki a megfelelő méretű serpenyőt?
Nem tudja, milyen méretű serpenyőt használjon? Tanácsot adunk, hogyan határozhatja meg.
nejlepší pánve s poklicí
Minőségi edények fedővel
Fedeles edényekWOLL páratlan tapadásgátló tulajdonságairól híresek. Titánból készülnek, amely rendkívül tartós, ezért ez a főzőedény igazán hosszú ideig fog tartani. A fedeles serpenyők másik német gyártója a .Fissler, amely rozsdamentes acélból készült, egyenletes hővezetésre és tartósságra tervezett edényekre specializálódott. A fedeles francia öntöttvas serpenyők szintén hosszú élettartamúak .Staubamelyek páratlanok a lassú főzés és a párolás terén.
GYIK
A leggyakrabban feltett kérdés
Melyik a legjobb fedeles serpenyő?
Mivel az összetettebb ételeket, például a szószokat általában fedeles serpenyőben főzik, ideális egy mély, fedeles serpenyő vagy egy fedeles wok.
Milyen anyagból készüljön a fedél?
Minden anyagnak megvannak az előnyei és hátrányai. Az üvegen keresztül remekül lehet figyelni a főzési folyamatot, de nehéz és törékeny. A rozsdamentes acél és a szilikon sokat kibír, de nem látja rajtuk keresztül az elkészülő ételt.
Alkalmasak-e a fedeles serpenyők indukciós főzőlapokhoz?
Igen, sok fedeles serpenyő kompatibilis az indukciós főzőlapokkal. Vásárláskor győződjön meg róla, hogy a serpenyőn az "indukcióra alkalmas" felirat szerepel, vagy hogy ferromágneses aljjal rendelkezik.
Használhatók-e a fedeles edények a sütőben?
Sok fedeles edény alkalmas a sütőben való használatra, különösen az öntöttvas és a rozsdamentes acél edények. Az első használat előtt azonban győződjön meg arról, hogy maga a serpenyő, a fogantyúja és a fedele ellenáll a magas hőmérsékletnek.
A szilikon fedelek moshatóak mosogatógépben?
Igen, technikailag a szilikon fedelek mosogatógépben moshatók, mivel tartósak. A szilikon azonban a mosogatógépből származó szagokat magába szívhatja.