Tudta, hogy a fedeles edények energiát takarítanak meg, mivel akár 30%-kal gyorsítják a főzést? Ez a fedél alatt felgyülemlő hőnek köszönhető. De az is igaz, hogy a fedővel való főzés nem minden ételhez alkalmas. Ezért van néhány fontos információnk mind a fedeles serpenyőkről, mind a fedeles főzésről.
- Üvegfedelek Lehetővé teszi a teljes főzési folyamat nyomon követését anélkül, hogy fel kellene emelnie őket. Ezenkívül tartósak, sütőben való használatra alkalmasak és mosogatógépben moshatóak.
- Az üveg természeténél fogva törékeny, ezért hajlamos a törésre. Az üvegfedelek általában nehezebbek.
- Rozsdamentes acél fedelek rendkívül ellenállóak a karcolásokkal, a korrózióval és a magas hőmérsékletekkel szemben. Mosogatógépben moshatóak, sütőben süthetőek és általában könnyebbek, mint az üvegek.
- Átlátszatlanok, így ha ellenőrizni szeretné az ételt, fel kell emelnie a fedelet, ami zavarhatja a főzési folyamatot.
- A szilikon fedelek könnyűek és rugalmasak, így könnyen tárolhatók. A magas hőmérsékletnek is ellenállnak, és sütőben, sőt mikrohullámú sütőben is használhatók.
- A rozsdamentes acélhoz hasonlóan a szilikon is átlátszatlan. A mosogatógépben való mosáskor a szilikonfedelek magukba szívhatják a mosogatásból származó szagokat.
Fedeles edények: típusok és felhasználások
Öntöttvas edények fedővel
Nagyszerűek a hosszú távú használathoz és az egyenletes hőelosztáshoz. Sütőben való sütésre is alkalmasak. De nehezek és különleges gondoskodást igényelnek.
Rozsdamentes acél edények fedővel
Karcállóak és a főzési alkalmazások széles körére alkalmasak. Azonban több zsiradékot igényelhetnek, hogy az ételek ne barnuljanak meg.
Tapadásmentes serpenyők fedővel
Ezért szinte zsír nélkül főzhetők és könnyen tisztíthatók. Azonban hajlamosak a karcolódásra, és a felületük magas hőmérsékleten megsérülhet.
Fedeles acél edények
Tartósak, sokoldalúak és felületük természetes módon tapadásmentes, ha megfelelően kezelik őket. Általában nehezek, könnyen túlmelegedhetnek és különleges gondoskodást igényelnek.