A zsiradék nélküli, erőlködés és égés nélküli főzésnek megvan a maga tagadhatatlan varázsa, és sokáig a teflon volt a szinonimája. De mi van azokkal a cikkekkel, amelyek az egészségügyi kockázatokra figyelmeztetnek? Tényleg félnünk kell, és kompromisszumok nélkül meg kell szabadulnunk a teflonos edényektől?vagy a valóság teljesen más? Nézzük meg, milyen is a teflon valójában.

A teflont korábban perfluoroktánsav (PFOA) felhasználásával gyártották, amely olyan vegyi anyag, amelyet sem az emberi szervezet, sem a természet nem képes lebontani. Ennek eredményeképpen 2013-ban a legtöbb gyártó a nemzetközi PFOA Stewardship Program megállapodás keretében kötelezettséget vállalt arra, hogy megszünteti ennek az anyagnak a használatát, 2015 óta pedig az élelmiszeriparban való felhasználását véglegesen betiltották.
A modern teflonos főzőedények tehát teljesen biztonságosnak számítanak, és a régi cuccok miatt sem kell aggódni, ha helyesen használják - nem melegszik túl, és nem főzünk rajta, ha sérült a felülete.
Ne feledje, hogy a tapadásmentes főzőedények esetében, jobban, mint bárhol máshol, a minőségre tett fogadás a biztonság garanciája. A jó hírű gyártók garantálják, hogy termékeik nem tartalmaznak veszélyes anyagokat, és megfelelnek a legszigorúbb előírásoknak. Míg a szuperolcsó főzőedények esetében, ahol nem tudhatja, hogy miből készültek, nemcsak a rövidebb élettartam a tét, hanem mindenekelőtt az egészsége.
Képzelje el, hogy felfedez egy olyan anyagot, amely olyan sima, hogy semmi sem tapad hozzá. Pontosan ez történt Roy Plunkett vegyésszel 1938-ban, amikor véletlenül megalkotta a teflont. A kutatás eredetileg katonai célokat szolgált - a teflonnak az agresszív vegyi anyagokkal szemben kellett volna védelmet nyújtania. A háború után azonban elkezdődött a vadászat, hogy megtalálják a módját annak, hogyan lehet ezt a csodaanyagot a mindennapi életben is felhasználni.
A francia Marc Grégoire, aki először alkalmazta a teflont egy serpenyőn - és voilá, megszületett a tapadásmentes edények világa! Neki köszönhetően a sütés többé nem járt együtt a súrolással, és a szakácsok világszerte fellélegezhettek.

- Kerámia felületekamelyek valamivel kevésbé tapadásmentesek, de magasabb hőmérsékletet is kibírnak,
- Ásványi felületekmint például a gránit, szintén kevésbé tapadásmentesek, de rendkívül tartósak,
- Titán felületekamelyek a kivételes robusztusságot tapadásgátló tulajdonságokkal és ezáltal hosszú élettartammal kombinálják.
A legjobb tapadásmentes serpenyők a vásárlói vélemények szerint
.jpg)
Van otthon régi teflonos edénye? Akkor óvatosnak kell lennie, de nem kell pánikba esnie. Mint említettük, a régebbi teflonfelületek valószínűleg PFOA felhasználásával készültek, azzal az anyaggal, amely a <dklab-tér> nagyon magas hőmérsékleten történő felmelegítéskor a <dklab-tér>-hez kapcsolódik.rákkeltő hatás, endokrin és vese rendellenességek és gyakorlatilag nincs eltávolítva a testből.
A PFOA-gőzök hosszú távú belégzése is veszélyt jelent. Ezek 260 °C-on kezdenek felszabadulni, és kb. 300 °C-tól kezdődően az ún.polimer füst láz. A klasszikus influenzához hasonló tünetekkel jár, de attól eltérően nagyon gyorsan elmúlik. Az igazság azonban az, hogy ezek a problémák inkább azokat az embereket érintik, akik ipari üzemekben dolgoznak PFOA-val, ahol a magas hőmérséklet elég gyakori, és a füstgázok hosszú időn keresztül szabadulnak fel. Normál főzés során egy teflonserpenyő (ha nem melegítjük túl) körülbelül 150 °C-ra melegszik fel, így a polimergőzök miatt nem áll fenn a láz veszélye.
Ha azonban házimadár van a lakásban, mindig vigyázzon, mert a PFOA-gőz kis koncentrációja is halálos a madárra nézve.
A legnagyobb figyelmet azonban a -nek kell szentelni.sérült teflon edények! Nagyon valószínű, hogy a felület részei az elkészített ételbe és onnan az Ön emésztőrendszerébe kerülnek. Az majd kiűzi őket, de ki akar teflont a szervezetébe? Ilyenkor érdemes kidobni a régi teflonserpenyőt, és kicserélni egy újjal, ami nem káros az egészségre.
A legjobb tapadásmentes edények a vásárlói vélemények szerint

- Kerülje a túlmelegedést
Ne melegítse elő az üres serpenyőt, és mindig közepes lángon főzze. - Kíméletes eszközök
Felejtse el a fémkanálokat és esztergályosokat - a fa, a műanyag vagy a szilikon az egyetlen igazi barátja a tapadásmentes felületeknek. - Éberség kár esetén
Ha azt veszi észre, hogy a felület karcos, a főzőedényt ki kell cserélni. Senki sem szeretné, ha teflon vagy más tapadásmentes felületek darabkái kerülnének az ételébe.

- Könnyű kezelhetőség
Nem ragasztó ételek belül alumíniumtesttel rendelkezik, amely még a nagyméretű serpenyőket is könnyűvé és könnyen kezelhetővé teszi. - Könnyű karbantartás
Az ételmaradékok könnyen lecsúsznak a felületről, így a tisztítás körülbelül annyi időt vesz igénybe, mint a tányér elmosása. - Elérhetőség
Nem ragasztó serpenyők a edények különböző árkategóriákban állnak rendelkezésre, így mindenki választhat.

Végső ítélet
Az eredeti teflon óvatosságra int, de a modern tapadásmentes edények az egészséget szem előtt tartva készülnek, így nem kell aggódnia miatta. Ha teljesen biztonságos, mégis tapadásmentes megoldást keres, remek választás a titán serpenyők if edényekamelyek tartósságot, hosszú élettartamot és tökéletes főzési eredményeket biztosítanak.
Minőségi titán serpenyők