Hentes kések
Henteskés - a többcélú húskésed
Mi az a henteskés?
A henteskés egy nagyméretű konyhakés, általában hosszú, ívelt pengével, amelyet hentelésre és nagy húsdarabok bontására terveztek. Minden húsimádónak kötelező darab, és nagyszerű kiegészítője lesz a bárdkés, filéző kés vagy csontozó kés.
Mi a különbség a henteskés és a szakácskésközött?
Mindkét szakácskés és a henteskés is nagyon hasznos, erős pengével rendelkező kések. A henteskés azonban egy speciális konyhakéstípus, amelyet vastag húsdarabok szeletelésére terveztek. A szakácskések viszont olyan többcélú konyhakések, amelyekkel különböző ételek, köztük húsok vágására is alkalmasak.
A henteskés jellemzően hosszú, ívelt pengéjű, hegye felfelé mutat, és alakja miatt jobban alkalmas a hús felhasítására, aprítására és lefejtésére.
Mitől lesz jó egy jó henteskés?
Egy jó minőségű henteskés nagyszerű segítője lesz a konyhában. Jó egyensúlyt, kényelmes fogást és erős, éles pengét kell kínálnia, amely némi rugalmasságot biztosít, ami megkönnyíti a csontok körüli navigációt. A henteskés elég hosszúnak kell lennie, legfeljebb 33 cm hosszú pengével.
A Kulina weboldalon olyan neves gyártók hagyományos henteskéseit találja, mint például a Forged, valamint a Zwilling vagy a Zwilling által kínált univerzális húsfeldolgozó késeket WMF. Válassza ki az igényeinek leginkább megfelelő kést, és gondoskodjon arról, hogy a lehető legjobban karbantartja, hogy évekig élvezhesse előnyeit.
Hogyan ápoljuk a henteskés?
A konyhakések elég nagy befektetésnek számítanak, ezért ha azt szeretné, hogy a hentes kései sokáig megmaradjanak, mindenképpen tartsa be ezeket az egyszerű szabályokat a kések tisztítására és tárolására vonatkozóan:
- a kések gyakran mosogatógépben moshatóak, de javasoljuk, hogy kézzel tisztítsa meg a kést, mivel a mosogatógépben használt mosószerek károsíthatják az acélpenge felületét
- ha a késnek fából készült a nyele, ne tegye be a mosogatógépbe
- a fából készült fogantyúk kiszáradásának megelőzése érdekében rendszeresen kenje be őket lenolajjal vagy méhviasszal
- a sonkakést külön tárolja, hogy a pengék ne tompuljanak el. Használjon késtömböt vagy állványt vagy egy késtartó tokot
- rendszeresen élezze meg a bárdkés egy késélező
- olyan vágódeszkát használjon, amely késbarát és elég nagy ahhoz, hogy a felszeletelni kívánt sonka elférjen rajta