Séf kések
Szakácskések - egy kés, amire minden konyhában szükség van
Mi az a szakácskés?
A szakácskés egy nagyon sokoldalú konyhakés, amelyet számos konyhai feladatra használnak (húsvágáshoz, szeleteléshez, valamint a zöldségek aprításához), és a három kés egyike, amelyet minden konyhában és minden szakácsnak kéznél kell lennie ( nézze meg a konyhai késekről szóló teljes útmutatót, hogy megnézze a fennmaradó két kést, amelybe feltétlenül be kell fektetnie).
A szakácskés széles pengével rendelkezik, amely felfelé ívelő csúcsot alkot. A penge hossza általában 18-24 cm.
Mi a különbség a szakácskés és a Santoku kés között?
Az otthoni szakácsok és a profi szakácsok egyaránt használják a Santoku és Szakács késeket a legkülönbözőbb vágási feladatokhoz. Mik az alapvető különbségek e két késtípus között? A séfkéseknek hosszabb a pengéje, és a pengéjük kettős élű, szemben a Santoku késekkel, amelyek általában egyélűek. A szakácskés pengéjének formája miatt a pengét előrefelé lendíti, míg a Santoku késsel egyetlen, lefelé irányuló vágással szeletel.
Mire használják a szakácskést?
A szakácskés ívelt pengéje lehetővé teszi a "hintázó" vágási módszert, ami a széles pengével együtt a szakácskést tökéletes eszközzé teszi:
- sok zöldség egyszerre történő aprítása és feldarabolása
- hús vágása, szeletelése és feldarabolása
- sajt szeletelés
- gyümölcsök és diófélék szeletelése, aprítása vagy kockára vágása
A Kulinában megbízható márkák által gyártott minőségi szakácskéseket talál, amelyek ellenállnak az igénybevételnek. Nézze meg a Wusthof, Zwilling vagy a WMFkéseket. Megnézheti a legkelendőbb szakácskéseinket itt.
Hogyan kell élezni egy szakácskést?
Ha naponta használja a szakácskését, akkor elég gyakran - legalább kéthetente - éleztesse meg egy késélezővel. A legjobb módszer a szakácskés élezésére a csiszolókő, amellyel mindkét oldalról 15-20 fokon kell élezni, vagy acélrúddal. A kést szakemberhez is elviheti.
Hogyan ápoljuk a Santoku kést?
A minőségi szakácskések komoly befektetésnek számítanak, ezért ha azt szeretné, hogy a kése sokáig kitartson, győződjön meg róla, hogy követi a kések tisztítására és tárolására vonatkozó egyszerű szabályokat:
- a kések gyakran mosogatógépben moshatóak, de javasoljuk, hogy kézzel tisztítsa meg a kést, mivel a mosogatógépben használt tisztítószerek károsíthatják az acélpenge felületét
- ha a késnek fából készült a nyele, ne tegye be a mosogatógépbe.
- a fából készült fogantyúk kiszáradásának megelőzése érdekében rendszeresen kenje be őket lenolajjal vagy méhviasszal
- tárolja külön a késeket, hogy a pengék ne tompuljanak el. Használjon késtömböt vagy késtartó tokot
- élezze rendszeresen a kését