Sonkakések
Sonkakések - szeletelje a sonkát, mint egy profi
Mi az a sonkakés?
A sonkakés - a sonkavágáshoz használt professzionális kés - hasonlít a kicsontozó vagy filéző késhez. A penge hosszú, keskeny, és csak egy kicsit rugalmas. Ez megkönnyíti a késsel való vágást. A penge hossza 20 és 32 cm között mozog. A hosszú pengének köszönhetően egyetlen mozdulattal szeletelhet. A rugalmas penge lehetővé teszi, hogy a kés alkalmazkodjon a sonka felületéhez, és rendkívül pontos vágást érjen el.
A Kulina oldalon olyan neves gyártók minőségi sonkakéseit kínáljuk, mint a Zwilling és a Wusthof, amelyek többféle méretben kaphatók.
Mit kell figyelembe vennie, amikor új sonkakést vásárol?
Számos jellemző tulajdonságot kell keresnie, amikor új sonkakést vásárol.
- A penge
A sonkakés hosszának elegendőnek kell lennie ahhoz, hogy a vágás teljes területét lefedje. A sonkakéseknek 16 és 32 centiméter közötti hosszúságúnak kell lenniük. A pengék keskenyek, és gyakran kis barázdákkal rendelkeznek, amelyek megakadályozzák a szeletek megtapadását. Néhánynak lekerekített hegye van, és egy lazackésre emlékeztet, néhánynak pedig éles, hegyes hegye.
- A fogantyú
A sonkakés markolatának rendkívül kényelmesnek kell lennie, és biztos fogást kell biztosítania. Csúszásmentesnek és elég szélesnek kell lennie ahhoz, hogy a biztos fogás érdekében elférjen a kézben.
Hogyan ápoljuk sonkakésünket?
A konyhakések elég nagy befektetésnek számítanak, ezért ha azt szeretné, hogy a sonkakés hosszú ideig kitartson, mindenképpen tartsa be ezeket az egyszerű szabályokat a kések tisztítására és tárolására vonatkozóan:
- a kések gyakran mosogatógépben moshatóak, de javasoljuk, hogy kézzel tisztítsa meg a kést, mivel a mosogatógépben használt mosószerek károsíthatják az acélpenge felületét
- ha a késnek fából készült a nyele, ne tegye be a mosogatógépbe
- a fából készült fogantyúk kiszáradásának megelőzése érdekében rendszeresen kenje be őket lenolajjal vagy méhviasszal
- a sonkakést külön tárolja, hogy a pengék ne tompuljanak el. Használjon késtömböt vagy állványt vagy egy késtartó tokot
- élezze rendszeresen a kését késélezővel - Helyezze a késpengét a késélező fölé 15 fokos szögben, és csúsztassa végig a késpengén a végétől a végéig. A mozgás irányának mindig állandónak kell lennie
- olyan vágódeszkát használjon, amely késbarát és elég nagy ahhoz, hogy a felszeletelni kívánt sonka elférjen rajta
Sonkaszeleteléskor szükség lehet húsvillára is.