Ha főzésről van szó, a megfelelő konyhai eszközök kiválasztása nagyban befolyásolhatja az ételek minőségét és ízét. Minden otthoni szakács konyhájának egyik legfontosabb darabja kétségtelenül a serpenyő. A különböző típusú és anyagú serpenyők között a rozsdamentes acél a tartósságának, sokoldalúságának és nem utolsósorban esztétikus megjelenésének köszönhetően előkelő helyet foglal el. Egyszerűen gyönyörű, ellenáll az odaégett ételek áztatásának, és biztonságosan elmosható a mosogatógépben.Ha már keresi a rozsdamentes acél serpenyő, a mi útmutatónkkal biztosan a helyes választást fogja meghozni.
Egy kis elmélet:
Mi a rozsdamentes acél?
A rozsdamentes acél vas, króm, nikkel és bizonyos esetekben más elemek, például molibdén vagy titán ötvözete, amelyek javítják a tulajdonságait. Ma már több mint 200 rozsdamentes acélfajtát is ismerünk!
A hozzáadott elemek a rozsdamentes acélt, ahogy a neve is mutatja, korrózió- és foltállóvá teszik. Ez teszi ideális választássá olyan konyhai eszközökhöz, amelyeket esztétikusan szeretne megőrizni - a rozsdamentes acél főzőedények a megfelelő gondoskodással egyszerűen sokáig kitartanak.
Fontos paraméterek:
Hogyan válasszunk (nem csak) rozsdamentes acél serpenyőt?
A rozsdamentes acél serpenyő kiválasztásakor fontos, hogy több kritériumot is figyelembe vegyen, amelyek megfelelnek az Ön főzési stílusának:
- A serpenyő mérete: Az általában elkészített ételek mennyiségének és a tűzhely vagy főzőlap méretének kell megfelelnie. A kisebb méretű (kb. 20 cm átmérőjű) serpenyők kiválóan alkalmasak egy vagy két személyre szánt ételek elkészítéséhez. A nagyobb serpenyők (28 cm vagy annál nagyobb) ideálisak az egész családra való főzéshez, vagy ha több napra készít ételt.
- A serpenyő típusa és alakja: A rozsdamentes acél edények rendeltetésük és formájuk szerint is különböznek. A magas peremű, mély serpenyők ideálisak sütéshez, pároláshoz vagy mártások készítéséhez. A lapos és széles serpenyők alkalmasak húsok, zöldségek sütésére vagy palacsinta készítésére. Gondolja át, hogy mit főz leggyakrabban, és ennek alapján válassza ki a megfelelő típusú serpenyőt. A serpenyő formája befolyásolja a hőeloszlás egyenletességét és az ételek könnyű kezelhetőségét is a főzés során.
- Fogantyú típusa: A fogantyú elengedhetetlen a serpenyővel való biztonságos és kényelmes munkavégzéshez. Stabilnak és ergonomikusan kialakítottnak kell lennie a kényelem érdekében. A fogantyú anyaga is fontos: a fém fogantyúk ellenállnak a magas hőmérsékletnek, és lehetővé teszik a serpenyő használatát a sütőben, míg a műanyag vagy fa fogantyúk nem alkalmasak erre a célra, de jobb hőszigetelést biztosíthatnak.
A tippünk
Olvassa el
Szintén
Hogyan válasszuk ki a megfelelő méretű serpenyőt?
A serpenyő mérete nem csak azt befolyásolja, hogy hány falatot tudsz megenni. Ismerje meg, hogyan válassza ki az igényeinek megfelelő serpenyőméretet.
Előnyök
rozsdamentes acélból készült serpenyők
Korrózióállóság
Magas krómtartalmának köszönhetően a rozsdamentes acél rozsdamentes, ellentétben a szénacéllal vagy az öntött vassal.
Hosszú élettartam
A rozsdamentes acélból készült serpenyők ismertek tartósságukról és arról, hogy évekig tartó intenzív használatot is kibírnak.
Könnyű karbantartás
Az ételek időnkénti ragadása ellenére a rozsdamentes acél edények könnyen tisztíthatók, és
hogy kimosd őket.
Semleges viselkedés az élelmiszerekkel szemben
A rozsdamentes acél nem lép kölcsönhatásba az élelmiszerekkel, így nem befolyásolja az ízt, és nem juttat káros anyagokat az ételbe.
Nagy hőállóság
A rozsdamentes acélból készült serpenyők ellenállnak a magas hőmérsékletnek, lehetővé téve az olyan főzési technikákat, mint a sütés vagy a flambírozás, anélkül, hogy aggódni kellene a serpenyő miatt.
Sokoldalúság és esztétikus megjelenés
A rozsdamentes acél serpenyő számos főzési módhoz alkalmas, a sütéstől a lassú főzésig. És nem utolsósorban igazán jól illik majd a konyhájához.
A rozsdamentes acél edények hátrányai
Semmi sem tökéletes, és ez vonatkozik a rozsdamentes acél serpenyőkre is. Magasabb beszerzési áruk és az ételek megtapadásának esetleges nehézségei elriaszthatnak néhány felhasználót. Ráadásul a rozsdamentes acél serpenyők különleges gondoskodást igényelnek fényes megjelenésük megőrzéséhez.
- Magasabb vételár: A minőségi rozsdamentes acélból készült serpenyők általában drágábbak, mint a más anyagból készült serpenyők.
- Az élelmiszer ragadhat: A megfelelő főzési technika és elegendő zsiradék nélkül az ételek a serpenyő felszínéhez tapadhatnak.
- Egyenetlen hőeloszlás: A rozsdamentes acél nem a legjobb hővezető, ezért egyes rozsdamentes acél serpenyők többrétegű aljjal rendelkeznek, amely egyenletesebben osztja el a hőt.
- Némi karbantartás szükséges a megjelenés fenntartásához: Azért, hogy szépek maradjanak, a serpenyők időnként polírozást és speciális tisztítást igényelhetnek a perzselésnyomok vagy vízfoltok eltávolítása érdekében.
Jakub Černý, a Kulina beszerzési vezetője
A rozsdamentes acélból készült edények kétségtelenül kiváló kiegészítői minden konyhának. Tartósságuknak, sokoldalúságuknak és könnyű karbantarthatóságuknak köszönhetően megérdemlik, hogy helyet kapjanak mindazok arzenáljában, akik szeretnek főzni. Bár némi kezdeti befektetést igényelnek, és talán kissé másképp kell megközelíteni a főzést, az általuk kínált előnyök felbecsülhetetlenek. Egy kis gyakorlással és megfelelő ápolással a rozsdamentes acél serpenyő a legjobb barátjává válhat a konyhában, és évekig szolgálhatja Önt károsodás nélkül. A Kulinánál megtaláljarozsdamentes acél edények széles választéka a vezető gyártóktól, nem tévedhetsz a márkákkal WMF vagy DeBuyeramelynek minőségéért a tűz kezét adjuk.
A legjobb rozsdamentes acél serpenyők a vásárlói vélemények szerint
A rozsdamentes acél és a szénacél közötti különbségek
A rozsdamentes acél és a szénacél közötti fő különbség összetételükben és tulajdonságaikban rejlik.
A szénacél ismert arról, hogy jól tartja a hőmérsékletet, másrészt viszont szükségesszénacél serpenyők ne áztassa tovább a szükségesnél, és tartsa őket a lehető legszárazabban, hogy megvédje őket a korróziótól.
A szénacélt is ajánlatos rendszeresen olajjal vagy más zsiradékkal kezelni, hogy megőrizze természetes tapadásgátló tulajdonságait. A rozsdamentes acél könnyebben karbantartható és ápolható, mint a szénacél, nem hajlamos a korrózióra.de bizonyos modelleknél előfordulhat, hogy nem osztja el olyan jól a hőt.
Rozsdamentes acél serpenyő ápolása
Ahhoz, hogy rozsdamentes acél serpenyője minőségét és megjelenését hosszú távon megőrizze, fontos, hogy néhány alapvető gondossági szabály betartása:
- Kerülje a súroló hatású tisztítószerek használatát.
- Mindig jól szárítsa meg a serpenyőt, hogy elkerülje a beszáradt vízcseppekből származó foltokat.
- A villanásszerű csillogás érdekében fényesítse ki a serpenyőt.
Praktikus tartozékok a kíméletes és kényelmes mosogatáshoz
A tippünk
Olvassa el továbbá
Öntöttvas, acél, rozsdamentes acél: a serpenyők nagy összehasonlítása
Kíváncsi, melyik serpenyő anyaga a megfelelő Önnek? És miben különböznek egymástól? Szakértői útmutatónkban megtalálja a válaszokat.
Igen, a legtöbb rozsdamentes acélból készült serpenyő alkalmas indukciós főzőlapon való használatra, de javasoljuk, hogy tájékozódjon az adott modellről.
Hagyja, hogy a serpenyő és az olaj kellően felforrósodjon, mielőtt hozzáadná az ételt. Ez segít létrehozni egy természetes tapadásmentes réteget, és megakadályozza a ragadást.
Bár a legtöbb rozsdamentes acélból készült edény mosogatógépben mosható, fényük megőrzése érdekében kézi mosás ajánlott. A rozsdamentes acél edények tényleges teljesítményét azonban általában nem befolyásolja a mosogatógép használata, kivéve, ha az adott modellnél másként van meghatározva.