Serpenyők – Melyik serpenyőben a legjobb sütni?
A serpenyők minden konyha nélkülözhetetlen eszközei. A leggyakoribb serpenyőtípusok az alumínium, a rozsdamentes acél, a réz és az öntöttvas serpenyők. Mindegyik anyagnak megvannak a saját tulajdonságai és előnyei, amelyekről alább vagy a serpenyőkkel kapcsolatos teljes útmutatónkban olvashat itt.
Melyek a legjobb serpenyők, és milyen típusú ételekhez ideálisak?
- Rozsdamentes acél serpenyők: szinte mindenféle ételhez használhatók, amelyeket sütni, pirítani vagy hirtelen sütni szeretne. Gyakorlatilag elpusztíthatatlanok, és az anyag kiváló hőelosztást biztosít.
- Alumínium serpenyők a legjobbak egy-egy adag hús, steak, hamburger sütéséhez vagy tojásrántottához. Az alumínium serpenyők könnyűek és nagyon jól vezetik a hőt, de ne feledje, hogy nem tartják jól a hőt, így ha ételt tesz a forró serpenyőbe, a hőmérséklet ingadozni fog.
- Öntöttvas serpenyők a legjobbak a steakekhez, de különféle ételek sütéséhez és pirításához is kiválóak. Ennek ellenére ne használja olyan ételekhez, mint a paradicsom és más savas összetevők, finom halak, tojás vagy ragacsos desszertek.
- Réz serpenyők gyorsan felmelegszenek és lehűlnek, gyönyörűen néznek ki, és a konyha díszei lehetnek. Ideálisak olyan ételek főzéséhez, amelyek állandó hőt és pontos hőmérséklet-szabályozást igényelnek (halakhoz, szószokhoz vagy édességekhez, például karamellhez), de nem szabad savas összetevőkkel, például citromlével, borral vagy paradicsommal használni.
A megfelelő serpenyő kiválasztása attól is függ, hogy általában milyen ételt süt, milyen típusú tűzhelyet használ, és hány személyre főz általában. Megtekintheti a wok és a grill serpenyőink választékát is.
Jók a tapadásmentes serpenyők sütéshez, és miért utálják őket a profi szakácsok?
A Tapadásmentes serpenyők nagyon praktikusak és könnyen használhatók, ezért sokan szívesen alkalmazzák őket a legkülönfélébb kulináris feladatokhoz, beleértve a sütést, pirítást és párolást. Fontos azonban tudni, hogy általában nagyon érzékenyek, és a tapadásmentes bevonatuk könnyen tönkretehető nem megfelelő konyhai eszközök vagy túl erős, abrazív vegyszerek használatával. Ez az oka annak, hogy a profi szakácsok nem használják őket professzionális konyhákban vagy éttermekben, ahol a serpenyők folyamatos használatban vannak.
Mindazonáltal a minőségi tapadásmentes serpenyők remek eszközök otthoni használatra, a rozsdamentes acél és a tapadásmentes tulajdonságok kombinációja pedig ideális mindenféle házi szakácsnak, beleértve a kezdőket is. Használja tapadásmentes serpenyőit különösen tojásételekhez, zöldségekhez, szárnyasokhoz és finom halakhoz.
Milyen gyakran kell cserélni a tapadásmentes serpenyőket?
Általános szabályként körülbelül ötévente érdemes cserélni őket, de időről időre ellenőrizze a serpenyőjét, és ha deformálódást, karcolódást vagy elszíneződést észlel, azonnal hagyja abba a használatát.
Melyek a legjobb serpenyők?
A Kulinánál számos megbízható, kiváló minőségű serpenyőt talál olyan neves gyártóktól, mint a Zwilling, Fissler, Woll vagy a WMF. A választás attól függ, hogy milyen anyagot preferál, és mennyi pénzt szeretne a serpenyőjébe fektetni. Válassza a Tefal terméket, ha kedvező árú tapadásmentes serpenyőt keres, vagy váltson a de Buyer termékre, ha megengedheti magának a legendás francia gyártó prémium serpenyőjét.
Hogyan gondozzuk a serpenyőinket?
Minden anyagnak megvannak a sajátosságai, ezért egyedi ápolást igényel:
- a tapadásmentes serpenyőkhöz csak szilikon konyhai eszközöket használjon,
- a serpenyőket mindig kézzel mossa el, ne használjon erős tisztítószereket vagy súrolószereket,
- a serpenyőket mosás után azonnal törölje szárazra,
- kerülje a hirtelen hőmérséklet-változásokat (soha ne tegyen forró serpenyőt hideg víz alá),
- próbálja elkerülni a savas ételeket és a főzéshez használt aeroszolos spray-ket,
- szárítás után kenjen fel a serpenyőre egy vékony réteg olajat,
- megfelelően tárolja a serpenyőit.