Vágódeszkák
Vágódeszka - az egyik legfontosabb konyhai eszköz
Milyen célt szolgál egy vágódeszka?
A vágódeszka, az egyik alapvető konyhai eszköz, amelyet biztonságos felületként használnak az ételek vágásához, aprításához vagy szeleteléséhez. A deszkát arra is használják, hogy a felszeletelt ételt a tűzhelyről átrakják egy edénybe vagy tálba, és néha arra is, hogy az asztalra tálalják a falatokat. (kérjük, olvassa elteljes vásárlási útmutatónkat ha látni szeretné, melyik 10 konyhai alapdarabba érdemes befektetni).
Milyen típusú anyagokat használnak vágódeszkákhoz?
A vágódeszkák leggyakoribb anyaga a fa és a műanyag. Néha találkozhat üveg vágódeszkákkal is, amelyek könnyen tisztíthatók, de nem biztonságosak a kések pengéi számára.
A túlságosan csiszoló felület a kés élét könnyen tompíthatja a kés törékeny szerkezete miatt. Puha, higiénikus és nem koptató tulajdonságokra van szükség egy tisztességes vágódeszka anyagában, de nem lehet nagyon finom vagy törékeny.
- Fa
A fából készült vágódeszkáknak hatalmas előnyei vannak a műanyag deszkákkal szemben. Öngyógyítóak, ami hosszú élettartamú konyhai kiegészítőkké teszi őket. Ezenkívül a fa és különösen a keményfák (mint a juhar vagy az akác) finomszemcsések, és e szemcsék kapilláris hatása lehúzza a folyadékot, csapdába ejtve a baktériumokat - amelyek a tisztítás után a deszka száradásával elpusztulnak. Az anyag fertőtlenítő tulajdonságai miatt a fát sajtdeszkákkészítésére is használják.
- Bambusz
A bambusz - bár technikailag fű, számos tulajdonsága megegyezik a fáéval, többek között erős, tartós és antimikrobiális. A bambusz vágódeszkák természetes antimikrobiális tulajdonságokkal rendelkeznek, amelyek elpusztítják a baktériumokat, még azokat is, amelyek áthatolnak a felületén, így ha tetszik a bambusz vágódeszka kinézete, nyugodtan kipróbálhatja őket.
- Műanyag
A fával ellentétben a műanyag táblák lehetővé teszik a csiszoló hatású tisztítószerekkel vagy mosogatógépben történő mosást anélkül, hogy a tábla megsérülne, vagy a tisztítószerek megmaradnának, és később szennyeznék az élelmiszereket.
A nagy sűrűségű, minőségi polietilén műanyag vágódeszkák többsége a kések számára is biztonságos, bár a műanyag vágódeszkát nem szabad fogazott késsel használni, mivel ez jelentősen lerövidítheti a termék élettartamát.
Mit kell figyelembe vennie, amikor vágódeszkát választ a konyhájába?
A konyhai vágódeszkák kiválasztásakor ne feledje, hogy egynél több vágódeszkára van szüksége. Ideális esetben külön vágódeszkát kell használnia a húshoz, a halhoz, a kenyérhez és a zöldségekhez. A termék kiválasztásakor vegye figyelembe a következőket:
- a vágódeszka biztonságos a kések számára
- rendelkezik-e antibakteriális tulajdonságokkal
- mosogatógépben mosható
- meddig fog tartani
- tudja-e majd használni a vágódeszka mindkét oldalát?
- van-e állványa / fel lehet-e akasztani?
- van-e olyan különleges tulajdonsága, amely hasznos lenne (magasított élek, fogantyúval ellátott élek a biztos fogás érdekében, vízelvezető barázda)
- összecsukható-e
A Continenta, Joseph Joseph, Koziol, Brabantia, és Blomus csak néhány a Kulinánál megtalálható márkák közül. Különböző színekben, méretekben és stílusokban kaphatók, és biztosan össze tudja majd illeszteni őket konyhája stílusával.
A Kulinában sajt- és tapasdeszkákatis kínálunk.