Zöldségkések - kicsik és praktikusak
Mik azok a zöldségkések?
A zöldségkések kis, kézreálló kések, rövid pengével, hegyes, néha enyhén ívelt hegyű pengével. Ezeket hámozásra vagy kisebb gyümölcsök és zöldségek vágására használják, így ha nagy zöldségek vágására, aprítására vagy szeletelésére keres kést, akkor használjon szakácskést vagy Santoku kést.
Mire használják a kis zöldségkéseket?
A zöldségkések számos konyhai feladathoz és alapanyaghoz használhatók. Használhatja őket:
- kis gyümölcsök és zöldségek hámozása
- a hibák kivágása
- zöldhagyma vagy fokhagyma hámozása
- apró zöldségek vágása
- kis gyümölcsök szeletelése
- zöldségformák kivágása
A Kulina oldalon számos olyan megbízható márka által gyártott zöldségkést talál, mint a Wusthof, Zwilling, WMF (a legkelendőbb zöldségkéseket itt találja). Ha további késeket keres a konyhájába, olvassa el itt a késvásárlásról szóló útmutatót Ha inkább hámozóval hámozza a zöldségeket, tekintse meg minőségi zöldséghámozókat tartalmazó kínálatunkat.
Hogyan ápoljuk a zöldségkéseket?
Ha pénzt fektetsz egy zöldségkésbe, biztosan azt szeretnéd, hogy sokáig kitartson, ezért győződj meg róla, hogy betartod a kések tisztítására és tárolására vonatkozó egyszerű szabályokat:
- a kések gyakran mosogatógépben moshatóak, de javasoljuk, hogy kézzel tisztítsa meg a kést, mivel a mosogatógépben használt mosószerek károsíthatják az acélpenge felületét
- ha a késnek fából készült a nyele, ne tegye be a mosogatógépbe
- a fából készült fogantyúk kiszáradásának megelőzése érdekében rendszeresen kenje be őket lenolajjal vagy méhviasszal
- tárolja külön a késeket, hogy a pengék ne tompuljanak el. Használjon késtömböt vagy egy késtáskát
- rendszeresen élezzük meg a késeket